In het decor van drie Nationale Parken
Nationaal Park Drents-Friese Wold
Grenzeloos genieten
Na de Hoge Veluwe is het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Dit Nationale Park is meer dan bos alleen. In het Drents-Friese Wold dwaal je van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras.
Wandel of fiets door het Drents-Friese Wold en u herkent nog het typische esdorpenlandschap: bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is niet alleen groot, het is ook groots in zijn schoonheid.
Nationaal Park Weerribben-Wieden
Varen en dwalen in de Weerribben
Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Dit waterrijke natuurgebied in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. De Wieden is een cultuurlandschap.Het landschap is gevormd door turfwinning; vanaf de vijftiende eeuw werd hier veen gebaggerd. U vindt hier plassen, sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. Zeldzame dieren als de otter en de zwarte stern voelen zich thuis is Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Nationaal Park Dwingelderveld
Beleef de grote stille, natte heide van Drenthe
Zoekt u de grote, stille heide? Dan bent u op het Nationaal Park Dwingelderveld aan het juiste adres. Wandelend of op de fiets? U kunt hier heerlijk verdwalen. Zwerf over de uitgestrekte paarse vlakte, waar adders vlak naast het fietspad liggen te zonnen, waar de herder met zijn kudde grazende schapen rondtrekt. Waar het geroffel van van spechten uit de boomtoppen klinkt. En wat het nog mooier maakt? Er is niet alleen heide, maar ook bossen en jeneverbesstruwelen, esdorpen, grafheuvels en vennetjes. Het Nationaal Park Dwingelderveld is Drenthe in een notendop.
Holtingerveld
Gekneed door ijs en oorlog
Een prachtig oerlandschap dat gekneed is door ijs en oorlog. Al duizenden jaren zwerven hier mensen over de heide. Eerst om voedsel te zoeken, later om vee te weiden. Tegenwoordig trekken de herders met de schaapskudde de heide op. Een prachtig spektakel. Nog altijd zijn de restanten van het vliegveld te zien dat in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter werd aangelegd. En natuurlijk mag een bezoek aan de Havelter hunebedden niet ontbreken.
De Lindevallei
Een oase van rust met een grote variatie vogels, planten en insecten
De Lendevallei maakt deel uit van de ‘natte as’, een keten van moerasgebieden op de grens van Fryslân en Overijssel. In het natuurbeheer wordt steeds vaker geprobeerd grotere eenheden te creëren. In deze streek krijgt dit gestalte door het aan elkaar verbinden van de natuurgebieden de Weerribben en de Wieden in Noordwest-Overijssel en de Rottige Meente en de Lendevallei in Fryslân.